9/30/2014

Waniliowy pudding z tapioki z sosem truskawkowym

Małgorzata Rusek
Właśnie zastanawiam się nad nazwaniem tego przepisu. Napisać "pudding" czy "budyń"? Gdy po raz pierwszy natknęłam się na to danie, było nazwane puddingiem. Myślę, że to dlatego, że w Polsce tapioka jest nowością i przepisy opierają się na przepisach po angielsku - a angielskie słowo "pudding" oznacza właśnie "budyń", chociaż często pozostawia się je jako "pudding". To niech zostanie ten pudding - brzmi bardziej egzotycznie. Okej, kończę te rozważania, bo wypadałoby wyjaśnić "Z CZEGO??" ten pudding jest. Otóż tapioka powstaje ze skrobi manioku. Maniok z kolei to taki "odpowiednik ziemniaków" głównie w Ameryce Południowej i Afryce. Tapioka zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna, bezglutenowa i pozbawiona smaku. Tapioka może mieć postać mąki albo granulatu. Do przedstawionego deseru używa się granulatu, który może być drobny albo gruby - ja zastosowałam drobny.
Sama tapioka jest generalnie pozbawiona wartości odżywczych, ale w połączeniu z mlekiem i owocami tworzy już wartościowy deser. Myślę, że jest to ciekawa propozycja na przyjęcie dla gości, ponieważ ma niecodzienny wygląd. Taka, ot, ciekawostka kulinarna.



Składniki:
na 4 porcje
  • ½ szklanki drobnego granulatu z tapioki (100 g)
  • 2 ½ szklanki mleka (625 g)
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego (15 g)
  • 400 g truskawek (użyłam mrożonych)
  • mała garstka orzechów nerkowca (15 g)

Wykonanie:
  1. Tapiokę namoczyć w mleku przez godzinę (można moczyć dłużej, albo pominąć w ogóle ten etap - to tylko wpłynie na czas gotowania).
  2. Truskawki rozmrozić / umyć i odszypułkować i zmiksować.
  3. Do mleka z tapioką dodać cukier waniliowy i gotować na małym ogniu aż tapioka stanie się szklista (około 10 minut), mieszając, ponieważ bardzo mocno gęstnieje i ma tendencję do przypalania!
  4. Przełożyć do szklanych naczynek (będzie się ładnie prezentować), polać sosem i posypać posiekanymi orzechami. Można jeść na ciepło i na zimno (ale według mnie lepsze na ciepło). Smacznego!

1 porcja (z użyciem mleka krowiego 2% tłuszczu) dostarcza:

Z podanych proporcji (5 szklanek mleka na 1 szklankę tapioki) wychodzi gęsty pudding. Jak ktoś woli, można użyć więcej płynu. Proponuję spróbować też z innymi dodatkami ;)

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib