9/02/2014

Sos koperkowy

Małgorzata Rusek
Taki sos dobrze się sprawdzi jako dodatek do faszerowanych warzyw czy klopsików. Koperek nadaje mu przyjemny, świeży smak. Większość przepisów na taki sos zawiera dodatek kostki bulionowej, ale ja nie wykorzystuję takich rzeczy (i również do tego zachęcam). Dodałam natomiast szczyptę kurkumy, żeby sos udawał taki na kostce.



Z podanych składników wychodzi około 4-5 porcji

Składniki:
  • 1 szklanka wody (250 g)
  • 1 łyżka śmietany 12% tłuszczu (20 g)
  • 1 łyżka mąki pszennej tortowej (15 g)
  • ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej (6 g)
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku (20 g)
  • ⅓ łyżeczki soli (2 g)
  • pieprz
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)

Wykonanie:
  1. Obie mąki i śmietanę dokładnie wymieszać z ⅓ szklanki wody.
  2. ⅔ szklanki wody zagotować ze szczyptą kurkumy i wlać mieszaninę. Mieszać aż się zagotuje i zgęstnieje
  3. Dodać posiekany koperek, doprawić odrobiną soli i pieprzu. Nie ma potrzeby dodawać dużo soli, bo za smak sosu odpowiada koperek. Nie gotować, bo koperek straci ładny, soczysty kolor.

Całość dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib