9/29/2014

Risotto z dynią, rodzynkami i orzechami włoskimi

Małgorzata Rusek
Dynia świetnie pasuje do kompozycji wytrawnych i na słodko. Tym razem proponuję ten drugi wariant. Dyniowe risotto z pełnoziarnistego ryżu, naturalnie słodkie od rodzynek, z dodatkiem bardzo zdrowych orzechów i aromatycznych przypraw. Banalnie proste, bardzo szybkie, pycha! Ostatnio zakochałam się w dyni ♥.




Składniki:
  • dynia
  • ryż pełnoziarnisty
  • rodzynki
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • imbir
Nie taka dynia straszna, jak ją malują
Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać :)


Wykonanie:
  1. Dynię umyć, obrać, pokroić na kawałki i zmiksować z dodatkiem wody. (Dobrze mieć zamrożoną obraną dynię w kawałkach.)
  2. W garnku / teflonowym rondlu / na patelni wymieszać mus z dyni z ryżem i gotować aż ryż będzie miękki (około 15 minut) dolewając wody w miarę potrzeb. 
  3. Rodzynki opłukać pod bieżącą wodą i dodać do dyniowego ryżu, żeby zmiękły. Orzechy pokroić na kawałki.
  4. Jak ryż będzie gotowy, doprawić cynamonem i szczyptą imbiru, dorzucić orzechy i wymieszać. Gotowe!

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib