9/26/2014

Pomidorowa pasta z fasoli

Małgorzata Rusek
Przepis z cyklu "Pasty z fasoli" - polecam zapoznać się z treścią tego posta.



Składniki:
  • 14o g białej fasoli lub 2 puszki (po odsączeniu 240 g)
  • 1 duży pomidor (250 g)
  • 1 łyżka przyprawy Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
    albo
    1 kawałek suszonego pomidora  + czosnek granulowany / świeży
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • suszona bazylia
  • ⅓ łyżeczki soli (nie dodawać, jeżeli używa się fasoli z puszki albo była dodana podczas gotowania fasoli)


Wykonanie:
  1. Fasolę ugotować (użyłam Pięknego Jasia, który gotuje się ok. 1,5 godziny), po ostudzeniu odcedzić zachowując wodę. Fasolę z puszki odcedzić i wypłukać na sicie.
  2. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić, wrzucić na patelnię albo do teflonowego rondla i dusić pod przykryciem około 10 minut.
  3. Fasolę, przyprawy, pomidory i olej zmiksować ewentualnie dolewając wodę do uzyskania smarownej konsystencji. Można jeść od razu albo schłodzić w lodówce.

Całość dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib