9/29/2014

Pieczeń rzymska z suszonymi pomidorami

Małgorzata Rusek
W tym poście chciałabym zaprezentować przepis na kolejną alternatywę dla wędliny ze sklepu - tym razem wreszcie przypominającą wędlinę (a przynajmniej pasztet). Jest to pieczeń rzymska z piersi kurczaka z dodatkiem bardzo aromatycznych suszonych pomidorów i kryjąca w środku połówki jajek, co po przekrojeniu daje ciekawy efekt wizualny - jak można zobaczyć na zdjęciu. 
Jako, że jest to pieczeń rzymska, nadaje się także na ciepło jako element obiadu.



Składniki:
  • 1 kg filetu z piersi kurczaka
  • 150 g suszonych pomidorów z oleju (lub 60 g suszonych pomidorów + 2 łyżki oleju)
  • 5 jajek (250 g)
  • ½ szklanki otrębów pszennych (18 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli (5 g)
  • trochę pieprzu do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (10 g)
  • 2 łyżki bułki tartej (16 g)

Wykonanie:
  1. 4 jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i przekroić na pół.
  2. Suszone pomidory pokroić na małe kawałki. Czosnek bardzo drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę.
  3. Mięso umyć, odkroić widoczny tłuszcz i ewentualnie pozostałe chrząstki i zmielić w maszynce.
  4. Nastawić piekarnik na 170°C, żeby zdążył się nagrzać.
  5. Dokładnie wymieszać mięso z 1 surowym jajkiem, suszonymi pomidorami, otrębami, czosnkiem, bazylią, solą i pieprzem.
  6. Keksówkę (o wymiarach ok. 31 x 11 cm) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ½ masy, ułożyć wzdłuż połówki jajek i przykryć pozostałą masą.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 1 godzinę. Wyjąć z formy dopiero po wystudzeniu.

Można zrezygnować z jajek w środku - uzyskamy coś à la chudy pasztet (z tą różnicą, że pasztet robi się z gotowanego mięsa). Można także próbować innych dodatków zamiast suszonych pomidorów - ta potrawa daje spore pole do popisu, zachęcam do próbowania. Takich fajnych rzeczy w sklepie się nie dostanie! 


1 porcja obiadowa albo 4 plastry na kanapkę dostarczają:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib