9/26/2014

Pełnoziarnisty Apfelstrudel

Małgorzata Rusek
Apfelstrudel jest tradycyjnym austriackim ciastem, popularny jest także w Niemczech. Ja akurat po raz pierwszy zetknęłam się z tym wypiekiem podczas wyjazdu na narty do Folgaridy-Marillevy we włoskich Dolomitach. Mój przepis z tradycją ma może niewiele wspólnego, ponieważ zrobiłam go z mąki pełnoziarnistej i ze składników usunęłam wszystkie, które uznałam za zbędne - masło, sól, cukier, zminimalizowałam ilość oleju, a bułkę tartą zamieniłam na otręby. W ten sposób wyszło ciasto "odchudzone", ale nie mniej smaczne. Nie jestem w stanie zrozumieć, po co używać kwaśnych jabłek i cukru, jak można dać słodkie jabłka, do tego odrobinę rodzynek i wszyscy jedząc stwierdzają "Mmmm, jakie słodkie".
Niestety spory problem stanowi użycie mąki pełnoziarnistej. Istotą Apfelstrudla jest rozwałkowanie ciasta na bardzo cienki placek i zawinięcie w niego jabłkowego nadzienia. Ciasto z mąki pełnoziarnistej nie jest tak elastyczne, jak z oczyszczonej mąki, dlatego nie można rozwałkować go zbyt cienko. Ma tendencję do rozrywania się - co, z wielką przykrością muszę stwierdzić, mi się stało. Dlatego nie ma zdjęć z tego etapu, ponieważ przedstawiały raczej marną wartość artystyczną. Ale ciasto wyszło pyszne, będę jeszcze próbować dopracować przepis i wtedy zaktualizuję tego posta. Jak ktoś się boi efektów, można użyć mąki pszennej tortowej - robiłam kilka razy i wychodzi bez problemu.



Składniki:
na 8 porcji

Ciasto
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko (50 g)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • około 8 łyżek ciepłej wody
Nadzienie
  • 600 g słodkich jabłek (około 4 średnie)
  • 40 g rodzynek
  • 30 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki otrębów pszennych (12 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)

Wykonanie:
  1. Na stolnicy zagnieść ciasto z mąki, ⅔ jajka (wcześniej je wbić do miseczki i rozbełtać), oleju i wody - wodę dolewać stopniowo. Ciasto powinno przypominać ciasto na pierogi, ma być w miarę elastyczne, ale nie ma się lepić do stolnicy. Włożyć do foliowego woreczka, szczelnie zawiązać i pozostawić w temperaturze pokojowej na 1 godzinę.
  2. Rodzynki wypłukać pod bieżącą wodą. Orzechy pokroić. Jabłka umyć, obrać, pokroić. Wszystkie składniki nadzienia dokładnie wymieszać.
  3. Nastawić piekarnik na 190°C z termoobiegiem. Przygotować kawałek papieru do pieczenia.
  4. Ciasto rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką na, w miarę, prostokątny placek grubości 1,5-2 mm (jeżeli używamy mąki tortowej, to cieńszy). Podłożyć papier do pieczenia pod jeden koniec ciasta - ten, który po zwinięciu strudla będzie na wierzchu (u mnie ten na samym dole - papieru nie ma na zdjęciu). Rozłożyć nadzienie zostawiając marginesy na bokach i tym końcu ciasta, gdzie jest papier. Ten koniec dodatkowo posmarować wodą - będzie się lepiej lepić. Zrolować (u mnie zaczynając od góry), brzegi zalepić. Posmarować pozostałą ⅓ jajka.
  5. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut - do lekkiego zrumienienia.
  6. Najlepiej smakuje na ciepło. Można dodatkowo polać sosem waniliowym (jogurt naturalny wymieszać z cukrem waniliowym) i posypać prażonymi płatkami migdałowymi.


1 porcja dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib