9/11/2014

Pasta z zielonego groszku z tymiankiem

Małgorzata Rusek
Polecam jako urozmaicenie kanapek. Robi się krócej niż trzeba stać w kolejce do stoiska z wędlinami w supermarkecie. Łatwa, szybka, smaczna, tania, zdrowa i ma taki ładny zielony kolor. Czego chcieć więcej?




Składniki:
  • 1 puszka zielonego groszku (240 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)
  • tymianek świeży albo suszony
  • pieprz do smaku

Wykonanie:
  1. Groszek odsączyć z zalewy i zmiksować z olejem. Doprawić tymiankiem i mielonym pieprzem.
  2. To tyle, banalnie proste. Voilà!

Całość dostarcza:

Oczywiście można użyć groszku mrożonego - trzeba wtedy zamrożony wrzucić na wrzącą wodę i od ponownego zagotowania gotować ok. 5 minut, odcedzić i wystudzić albo przygotować podobnie jak w tym przepisie.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib