9/23/2014

Pasta z czerwonej soczewicy z majerankiem

Małgorzata Rusek
Pasty kanapkowe z czerwonej soczewicy robią się same 😊. Dosłownie, ponieważ ten rodzaj soczewicy rozpada się podczas gotowania. Wystarczy potem tylko dodać przyprawy, wystudzić i gotowe. Czerwonej soczewicy z majerankiem używam nie tylko jako pasty do kanapek, często dodaję do niej podsmażoną cebulę - mam wtedy nadzienie do naleśników albo pierogów albo mieszam z ryżem czy kaszą i używam do faszerowania warzyw. Bardzo uniwersalne, bardzo smaczne i bardzo odżywcze połączenie. Ale ten post miał dotyczyć pasty do kanapek, więc koniec dygresji 😉.



Składniki:
  • 100 g czerwonej soczewicy (trochę ponad ½ szklanki)
  • około 250-300 ml wody
  • suszony majeranek
  • ½ łyżeczki soli (3 g)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego (30 g)

Wykonanie:
  1. Soczewicę przepłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, wlać około 1 szklanki wody (250 ml - resztę można dolać później, jeżeli będzie taka potrzeba) i gotować na niewielkim ogniu aż będzie miękka i rozpadająca się (około 20 minut). W międzyczasie radzę jej nie mieszać, ponieważ wtedy ma tendencję do przypalania się - najlepiej ją wymieszać, gdy jest ugotowana, a wtedy podczas mieszania rozpada się do konsystencji pasty. Podczas gotowania można ewentualnie dolać wody, jeżeli okaże się jej za mało.
  2. Doprawić do smaku majerankiem i solą, zostawić do przestygnięcia. Potem dodać olej, wymieszać i gotowe. Smarując kanapki pominąć masło czy margarynę, ponieważ pasta zawiera dodatek tłuszczów i to tych zdrowych.



Całość dostarcza:

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib