9/30/2014

Na co mamy sezon?

Małgorzata Rusek
Zaczyna się zwracać coraz większą uwagę na to, żeby jadać polskie sezonowe warzywa i owoce. Ostatnio też dałam się porwać temu nurtowi i staram się przykładać wagę do tego, jakie produkty wykorzystuję w kuchni. Zwłaszcza, że akurat teraz, późnym latem i jesienią stragany aż uginają się od różnorodności warzyw i owoców, które przeważnie są dostępne tylko przez pewien okres w roku. I tu pojawia się pytanie: "Na co właściwie mamy sezon?". Zaczęłam szukać informacji i trafiłam na "Kalendarz sezonowości" (wersja interaktywna ⇒ link), z którego informacje przerobiłam na formę poniższej tabeli. Myślę, że będzie wygodna do korzystania i pokazuje nie tylko "na co mamy sezon" ale też "kiedy jest sezon na...".

Tabela dotyczy tylko rodzimych produktów i nie uwzględnia tych sprowadzanych z zagranicy. Myślę, że trzeba do tego zagadnienia podchodzić ze zdrowym rozsądkiem i od późnej wiosny do jesieni cieszyć się darami polskiej ziemi, a zimą i wczesną wiosną wzbogacać nasze menu o egzotyczne produkty - chociażby cytrusy.





Miesiące:IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Agrest
Aronia
Bakłażan
Borowik szlachetny
Borówka amerykańska
Borówka brusznica
Botwina
Bób
Brokuł
Brukiew
Brukselka
Brzoskwinie
Burak ćwikłowy
Cebula
Cebula dymka
Cukinia
Cykoria
Czarna rzepa
Czarny bez
Czereśnie
Czosnek
Dereń
Dynia
Dzika róża
Fasola
Fasolka szparagowa
Głóg
Groszek cukrowy
Groszek zielony
Gruszki
Jabłka
Jagody
Jarmuż
Jeżyny
Kabaczek
Kalafior
Kalarepa
Kapusta biała
Kapusta czerwona
Kapusta pekińska
Karczochy
Koper włoski
Kukurydza
Kurki
Maliny
Marchew
Mirabelki
Morele
Morwa
Ogórek
Orzechy laskowe
Orzechy włoskie
Papryka
Pasternak
Patison
Pieczarki
Pietruszka korzeń
Pigwa
Podgrzybek
Pomidor
Por
Porzeczka biała
Porzeczka czarna
Porzeczka czerwona
Poziomki
Rabarbar
Rokitnik
Rydze
Rzodkiewka
Sałata
Seler korzeniowy
Seler naciowy
Skorzonera
Szczaw
Szparagi
Szpinak
Śliwki
Topinambur
Truskawki
Winogrona domowe
Wiśnie
Ziemniak
Żurawina

Photo credit: www.themeetingplacenorth.co.uk / Foter / CC BY-NC

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib