9/22/2014

Muffinki z morelami i migdałami

Małgorzata Rusek
Ten przepis powstał, ponieważ dostałam za zadanie upiec muffinki, które nadawałyby się dla cukrzyka. Głowiłam się, co by do nich dać, żeby były słodkie, ale bez cukru (słodzików też nie miałam) i bez innych składników o wysokim indeksie glikemicznym. Mój wybór padł zatem na suszone morele. A jak suszone morele, to bardzo lubię je łączyć z migdałami. Postanowiłam dodać jabłko, żeby muffinki były bardziej wilgotne (dzięki temu też są dłużej świeże - paru udało się uchować do trzeciego dnia i były nadal smaczne). Do tego oczywiście mąka pełnoziarnista, użyłam także płatków owsianych i otrębów. Muszę przyznać, że była to totalna improwizacja, ale się udało. Muffinki są z założenia bez cukru, słodkie w nich są tylko morele, dlatego ostrzegam, że jak ktoś woli bardziej równomiernie słodkie można dodać trochę cukru (powiedzmy 60 g - niecała ⅓ szklanki). Takie muffinki są bardzo uniwersalne - można jeść na deser, w ramach II śniadania, podwieczorku, także na śniadanie czy kolację wraz ze szklanką mleka sprawdzą się idealnie. Świetne do zabrania do pracy, szkoły, na uczelnię, wycieczkę czy na trening. I zapomniałabym o bardzo ważnej kwestii - do ich zrobienia nie potrzeba nawet miksera, bo składniki miesza się łyżką (mikser byłby nawet niewskazany).




Składniki:
na 12 muffinek

Suche składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130 g)
  • ¾ szklanki płatków owsianych górskich (83 g)
  • ¼ szklanki otrębów pszennych (9 g)
  • 60 g migdałów
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mokre składniki:

  • 1 szklanka mleka (250 g)
  • 1 jajko (50 g)
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (40 g)
  • 1 średnie jabłko (150 g)
  • aromat migdałowy (opcjonalnie) 
Dodatkowo: 120 g suszonych moreli



Wykonanie:
  1. Migdały zalać wrzątkiem, zostawić do ostygnięcia, obrać i zmielić. Można też po prostu posiekać.
  2. Morele wypłukać pod bieżącą wodą i pokroić.
  3. Jabłko umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  4. Nastawić piekarnik na 190°C z termoobiegiem.
  5. W jednej misce (większej) dokładnie wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej misce dokładnie wymieszać ze sobą mokre składniki.
  6. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać "z grubsza", dodać pokrojone morele, wymieszać - mieszać krótko i wręcz byle jak, składniki nie muszą się nawet dobrze połączyć, grudki wskazane.
  7. Przełożyć do foremek. Polecam użyć silikonowych. Odradzam natomiast papierowe papilotki, ponieważ muffinki z małą zawartością tłuszczu przywierają do nich na amen. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka (około 30 minut).  Można jeść nawet gorące, tylko trzeba uważać, żeby się nie poparzyć ;)

1 muffinka (z użyciem mleka krowiego 2% tłuszczu) dostarcza:

Cukry: 4,6 g 

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib