9/18/2014

Makaron z dynią i czosnkiem

Małgorzata Rusek
Sezon na dynię w pełni, więc trzeba korzystać z bogactwa β-karotenu, jakie kryje w sobie to pięknie pomarańczowe warzywo. Dynia jest delikatna w smaku, lekkostrawna, ma szerokie zastosowanie kulinarne - dobrze sprawdza się solo, jak i w różnych połączeniach. Jest smaczna sama w sobie, ale też świetnie współgra z intensywnymi dodatkami i aromatycznymi przyprawami.
W tym poście proponuję dynię w akompaniamencie czosnku i ziół jako dodatek do pełnoziarnistego makaronu, a całość posypaną pestkami (a jakże!) dyni. Te niepozorne, zielonkawe ziarenka zawierają w sobie mnóstwo magnezu, żelaza, witaminy E i zdrowych tłuszczów.




Składniki:
  • dynia
  • makaron pełnoziarnisty (kształt wedle własnych upodobań; świderki dobrze oblepiają się różnymi sosami)
  • czosnek
  • olej rzepakowy
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni

Z ogródka śliczniutka dyni...utka (?)
Wykonanie:
  1. Dynię umyć, obrać, przekroić, wydrążyć miąższ i pokroić w kostkę.
  2. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie (około 8 minut).
  3. W czasie jak gotuje się makaron, czosnek (1 duży ząbek na 1 porcję) drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać olej (1 łyżeczka na 1 ząbek czosnku) i zrumienić czosnek. Dorzucić dynię, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem, aż zmięknie (około 10 minut). Doprawić ziołami, odrobiną pieprzu i soli.
  4. Dorzucić odcedzony makaron, wymieszać, potrzymać na patelni 1 minutkę. Wyłożyć na talerz i posypać pestkami dyni (jeżeli uprażonymi, to okazjonalnie).
Poza sezonem można takie danie przygotować z mrożonej dyni - obiad w niecałe 15 minut. 
Nadaje się także na zimno w pracy, szkole czy na uczelni.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib