9/28/2014

Curry z cukinii

Małgorzata Rusek
Nazwa "curry" większości kojarzy się z żółtą mieszanką przypraw, jednak pierwotnie oznaczała ona rodzaj indyjskiej potrawy. Jest to mięso, ryby lub warzywa w aromatycznym sosie, którego bardzo ważnym elementem są przyprawy. Do curry dobrze nadają się delikatne mięsa, ryby, warzywa, które przyjmują smak przypraw. W tym poście chciałam zaprezentować przepis na warzywne curry z wykorzystaniem cukinii. Inspirowałam się przepisem Marty Dymek na curry z kalafiora (które, nawiasem mówiąc, jest genialne; po moją wersję zapraszam tutaj).




Składniki:
  • cukinia
  • cebula
  • czosnek (1 ząbek na 1 porcję)
  • pomidory świeże (około 100 g na porcję) + koncentrat pomidorowy
    albo pomidory w puszce
  • olej rzepakowy
  • przyprawy:
    • kurkuma
    • kumin mielony
    • imbir mielony
    • cynamon mielony
    • mielona słodka papryka
    • gałka muszkatołowa
    • sól
  • ryż pełnoziarnisty (luzem)



Wykonanie:
  1. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, wrzucić czosnek i lekko zrumienić często mieszając, dodać cebulę i dusić pod przykryciem aż lekko zmięknie, można dolać trochę wody.
  2. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić, dorzucić na patelnię i dusić początkowo pod przykryciem aż zaczną się rozpadać (około 10 minut), następnie odkryć i odparować większość wody (przez około 15 minut). Pomidory z puszki trzeba odparowywać trochę dłużej.
  3. Cukinię umyć (ja dodatkowo obrałam ze względów wizualnych, ale nie jest to konieczne), pokroić w kostkę. Nastawić wodę na ryż (mniej więcej 1 ¼ szklanki wody na 1 szklankę ryżu) z dodatkiem kurkumy, kuminu, cynamonu i odrobiny soli. Do sosu dodać przyprawy (można niektóre pominąć, a niektóre dodać np. mieloną kolendrę, goździki, kardamon, przy czym kurkuma, kumin i imbir są raczej obowiązkowe), ewentualnie trochę koncentratu pomidorowego oraz cukinię i bardzo dokładnie wymieszać. Dusić pod przykryciem, aż cukinia zmięknie (około 10 minut), ewentualnie odkryć i odparować wodę, żeby sos był dosyć gęsty.
  4. W tym czasie, kiedy dusi się cukinia, ugotować ryż. Życzę aromatycznego smacznego! ;)

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib