9/11/2014

Biszkopt bardzo jabłkowy

Małgorzata Rusek
Klasyczne ciasto w zdrowszym wydaniu. Pachnące cynamonem, z dużą ilością jabłek i słodkimi rodzynkami. Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki owsianej. Akurat biszkopt jest takim ciastem, do którego można użyć właściwie dowolnej mąki, ponieważ jego struktura opiera się na zdenaturowanym podczas pieczenia białku jaja, a nie np. glutenie, jak to jest w przypadku ciast drożdżowych.



Składniki:
na 12 sporych porcji
  • 4 jajka (200 g)
  • 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 70 g mąki owsianej (można dokładnie zmielić płatki owsiane)
  • 80 g cukru
    • w zdrowszej wersji: 80 g ksylitolu 
  • 0,5 kg jabłek (po obraniu)
  • 2 łyżki rodzynek (30 g)
  • cynamon 

Wystarczy powtykać jabłka i upiec

 Wykonanie:
  1. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić na cząstki.
  2. Rodzynki opłukać.
  3. Wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki.
  4. Blaszkę (20x25 cm lub trochę mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia. Nastawić piekarnik na 170°C z termoobiegiem.
  5. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić wraz z cukrem/ksylitolem na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Do piany dodać żółtka i wymieszać na najniższych obrotach miksera, następnie dodać mąki i ponownie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
  6. Ciasto przełożyć do blaszki, posypać cynamonem i rodzynkami. Gęsto powtykać jabłka. Włożyć po nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut - do suchego patyczka.

1 porcja (z użyciem cukru) dostarcza:

Uwaga, cukry się nie zgadzają - na porcję wychodzi ok. 7 g cukru - nie mam pojęcia, dlaczego tak pokazuje, nie ode mnie to zależy.

Małgorzata Rusek / Dietetyk

Dietetyk z wykształcenia i pasji. Absolwentka SGGW w Warszawie. Kieruje się wiedzą opartą na dowodach naukowych, którą stale pogłębia zarówno samodzielnie, jak i uczestnicząc w szkoleniach i kursach. Wegetarianka i miłośniczka książek.

W przepisach często nie podaję ilości składników, chyba że jest to istotne, ponieważ są one zależne od indywidualnego zapotrzebowania.
Zalecenia odnośnie zdrowego odżywiania kieruję do zdrowych osób dorosłych o przeciętnej aktywności fizycznej. W przypadku innych osób mogą się one różnić.
Zdjęcia potraw oraz wszystkie teksty są mojego autorstwa i podlegają ochronie zgodnie z Ustawą z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Wykorzystywanie ich bez mojej zgody jest zabronione.

Copyrights @ 2016, Blogger Templates Designed By Templateism | Templatelib